Molt bon any nou a tothom i benvinguts a un nou butlletí dels Rucs elèctrics. Aquí hi trobareu la millor ciència-ficció, fantasia i terror en català.
Novetats fantàstiques
Aquest mes no tenim novetats, tot va sortir abans de Nadal i fins a finals de mes no sembla que comencin a veure la llum les primeres publicacions de l’any. Així que podem aprofitar per donar un cop d’ull a tot el que ens arribarà aquest 2025.
Un dels plats forts de l'any no hauria de fer-se pregar massa, Fills de la boira de Brandon Sanderson per fi es podrà llegir en català, ja hi ha data confirmada a principis de febrer de la mà de Mai Més. Continuant amb aquesta editorial, han anunciat un parell d'obres més per aquest principi d'any, l'esperat La síndrome de sol terra de Ricard Efa (tercer volum de l'space opera Stella Signata). I si tot va bé, pel març tindrem nou llibre d'Isabel del Río: No albiro el bosc. Aviat faran anunci oficial amb totes les novetats per aquest inici de 2025, segur que hi ha alguna sorpresa.
Una mica abans, un altre èxit editorial veurà la llum, el tercer llibre de la saga de Rebeca Yarros: Ales d'Ònix a Columna a finals de gener. Al mateix grup editorial, però a Fanbooks tenen previst pel febrer publicar Més enllà de la mar més blava de TJ Klune (continuació de La casa a la mar més blava) i El matí de la Sega de Suzanne Collins (preqüela d'Els Jocs de la fam) al març.
A Obscura editorial, cap al març, tindrem un nou llibre de T. Kingfisher (Ursula Venom) Què ens devora de nit i a la col·lecció L'arcà de Laertes tot un clàssic de la ciència-ficció: Creador d'estrelles d'Olaf Stapledon.
L'editorial Chronos ve forta i ha anunciat tots aquests títols pel 2025: Notes de l'edat ardent de Claire North al febrer, Més enllà dels murs del món de James Tiptree Jr. pel març. Vuit de Hel de Stark Holborn (continuació de Deu Ras) pel maig, Titans, la nova novel·la d'Albert Font (autor de L'hereu de la mort) pel setembre. La terra de la pluja amarga de Wu Ming-Yi (autor de L'home dels ulls compostos) per tancar l'any. I entremig un nou Tchaikovsky i esperem que un nou Gatzara també. (Font: Literatura fantástica)

I per acabar aquest repàs a les novetats, Males Herbes treu nova novel·la de Ferran Garcia en dos dies: Sau. I Raig Verd està reeditant Terramar a la col·lecció juvenil Indòmita i tindrem més Pratchett, més Concili fetiller a Edicions SECC i més autors d’aquí a Spècula. Sonen noms com Roser Cabré-Verdiell, Enric Herce o Edgar Cotes.
Quina us crida més l'atenció?
Narranación 10
La revista Narranación arriba als 10 números i això, s’havia de celebrar. Per això ens vam reunir a la llibreria Ona de Barcelona per xerrar de literatura i fantàstic.
Però anem a l’important. Pels que no conegueu el projecte, Narranación és una associació sense ànim de lucre que fa més de 7 anys que aposta pel fantàstic, la literatura i l’art en general. La seva revista inclou relats il·lustrats d’autors consolidats i novells. Al seu web ho trobareu tot molt més ben explicat.
Aquest any per celebrar els deu números, han fet un especial pulp, una revista extra a gran format, encara més fantàstica que l’habitual. Ja veieu el nivell de la gent que hi participa. I la qualitat i detalls de les dues revistes és espectacular.
Us animo a descobrir el projecte i a aprovar-vos a aquestes dues revistes de luxe. Aviat, ressenya a Instagram.
Resum 2024
El 2024 ha sigut un altre bon any pel fantàstic català. Ara com ara a Rucs elèctrics tenim una setantena llarga d’obres registrades, on més d’un 40% són originals en català. Projectes com Mai Més o Chronos arriben als 5 anys, Spècula confirma la seva aposta pels autors de casa i Duna llibres ho rebenta tot amb Sanderson. I no oblidem l’estrena d’editorials com Cetus.
Podeu revisar totes les obres publicades aquest 2024 a La Biblioteca dels Rucs elèctrics. Aquí hi trobareu entre altres el retorn de Marc Pastor, el debut de Berta Creus, triple ració d’Ivan Ledesma o la que tothom diu que serà la novel·la de l’any Mammàlia d’Elisenda Solsona. Sense oblidar l’inici de la saga Stella Signata de Ricard Efa.
I en l’apartat de traduccions: Shirley Jackson, Keanu Reeves, Adrian Tchaikovsky, Sven Holm, James Tiptree Jr., N.K. Jemisin o Frank Herbert. O com deia abans supervendes com Sanderson o Rebeca Yarros. Si no llegiu fantàstic en català és perquè no voleu, l’oferta és ben variada, potser l’apartat on anem més coixos és terror.
Malauradament, hem de lamentar la mort d’una de les grans dames del fantàstic català: Rosa Fabregat. Farmacèutica i investigadora de professió, va ser fundadora i sòcia d’honor de l’AELC i la SCCFF. Autora d’obres de ciència-ficció com Embrió humà ultracongelat núm. F-77 o Pel camí de l'arbre de la vida. També destaca la seva obra poètica. Rosa Fabregat va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Cultura. Descansi en pau.

Els recomanats del mes de l’any
Aquest mes, com havia de ser, us porto els recomanats de l’any. Les millors lectures en català del 2024.
El cor condemnat de Clive Barker. Laertes ens portava aquest clàssic del terror, un d’aquells imprescindibles que manté l’originalitat i la força després de tants anys.
Psalm per als construïts en Terres Salvatges de Becky Chambers. Una història tranquil·la, però que esperona la nostra ment i que t’abraça amb uns personatges entranyables.
Dos daus de vint de Josep Masanas. Un thriller tecnològic amb un gir inesperat i un avi de protagonista. La primera lectura de l’any.
El caminant de la Tinyosa de Lluís Rueda. Una apassionant aventura medieval amb lluites, traïcions i monstres mitològics.
Arxipèlag de Guillem López. Una distopia amb ecos de pandèmia, on l’autor juga fort amb el misteri i el que no s'explica. T'atrapa i et revoluciona el cervell.
Mentides sobre la mort de Premee Mohamed. Dues novel·les curtes molt diferents, però que tenen punts en comú: la mort i posar el focus en els personatges secundaris de la història.
La por de la bèstia d’Anna Moner. Novel·la negra amb un estil noucentista, amb un llenguatge molt poètic és capaç de descriure assassinats molt cruents. La sorpresa de l’any.
Atac als titans de Hajime Isayama. Tot i haver vist diverses vegades l’anime, em continua semblant espectacular la complexitat de la història que s’explica en aquest manga. Aquest any ja he devorat els primers quatre volums.
Trobareu més micro-ressenyes a l’Instagram dels Rucs elèctrics.
Per acabar, us animo, com sempre, a resoldre cada setmana l’Encriptat. Tercer any de funcionament. Sereu capaços de desxifrar el text ocult i descobrir el llibre de la setmana? Cada dilluns un nou text!
Ens veiem a les xarxes. I si voleu estar al dia de totes les novetats fantàstiques, subscriviu-vos, és gratis.